Εγκαίνια αίθουσας αφιερωμένης στον Γιώργο Γουναρόπουλο στην Πινακοθήκη Σωζόπολης
7 Ιουνίου, 2023

Το Σάββατο 3 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια ειδικής αίθουσας αφιερωμένης στον Γιώργο Γουναρόπουλο στην Πινακοθήκη της Σωζόπολης, στη Βουλγαρία. Η αίθουσα θα στεγάζει μόνιμα τη δωρεά των εγγονών του καλλιτέχνη, Μαρίας και Δέσποινας Γουναροπούλου, η οποία περιλαμβάνει εννιά ζωγραφικά έργα, προσχέδια και προσωπικά αντικείμενα του ζωγράφου. Ο Γιώργος Γουναρόπουλος «επιστρέφει» έτσι στη γενέτειρά του, κοντά στα βραχώδη τοπία της Μαύρης θάλασσας που τόσο λάτρεψε και αποθέωσε στη ζωγραφική του.

Στα εγκαίνια της έκθεσης έγινε επίσης και η παρουσίαση πολυτελούς έκδοσης αφιερωμένης στη σχέση του ζωγράφου με τη Σωζόπολη, της Ιστορικού τέχνης Elisaveta Stantcheva.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, στο κέντρο της παλαιάς πόλης, έγιναν τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Γιώργου Γουναρόπουλου από τον Δήμαρχο Σωζόπολης, Tihomir Yanakiev, και τη δισέγγονη του ζωγράφου, Κατερίνα Νέζη. Το άγαλμα είναι έργο του Βούλγαρου γλύπτη Mitko Galabov.

Μέλη της οικογένειας του καλλιτέχνη, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είχαν τη χαρά και την τιμή να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις, και φυσικά να γνωρίσουν την πόλη που γέννησε και ενέπνευσε τον μεγάλο καλλιτέχνη. Tο προσωπικό του Μουσείου Γουναρόπουλου προσκλήθηκε επίσης να συμμετάσχει, καθώς συνέβαλε σημαντικά στην τεκμηρίωση του υλικού της μόνιμης έκθεσης αλλά και της έκδοσης που τη συνοδεύει.