«Ο θρίαμβος του φωτός»
28 Μαΐου, 2024

Καλεσμένη του Μουσείου Γουναρόπουλου, η Ιστορικός τέχνης Ελισαβέτα Στάντσεβα (Elisaveta Stantcheva) από τη Βουλγαρία, θα μιλήσει για τη γενέτειρα του Γιώργου Γουναρόπουλου, τη Σωζόπολη, και το ιδιαίτερο φως της Μαύρης Θάλασσας, παρουσιάζοντας το βιβλίο της Gounaropoulos. Triumph of Light, που υπήρξε το αποτέλεσμα πολύμηνης και ενδελεχούς μελέτης του ζωγράφου και της σχέσης του με την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Τη διάλεξη θα ακολουθήσει η επίσημη παρουσίαση της ταινίας ντοκιμαντέρ των Ελισαβέτα Στάντσεβα και Γιάσεν Χαραλαμπίεβ, με τίτλο «Ο Γιώργος Γουναρόπουλος από τη Σωζόπολη».

Λίγα λόγια για την ταινία:
«Ο Γιώργος Γουναρόπουλος γεννήθηκε το 1889 στην ακτή του Εύξεινου Πόντου, στη Σωζόπολη, από όπου έφυγε με την οικογένειά του σε ηλικία δεκαπέντε ετών, χωρίς να επιστρέψει ποτέ ξανά.

Πάνω από έναν αιώνα μετά, η δισέγγονή του επισκέπτεται για πρώτη φορά τη γενέτειρα του καλλιτέχνη, αναζητώντας τις οικογενειακές και πολιτισμικές της καταβολές. Εύλογα αναρωτιέται αν επιβιώνει εκεί ο κόσμος της παιδικής ηλικίας του προπάππου της. Ένα είναι βέβαιο ωστόσο· οι αναμνήσεις του, γεμάτες κύματα, θαλάσσιους δράκους, διάφανα δάση και σιλουέτες νεράιδων, κυριαρχούν διαχρονικά στη ζωγραφική του.

Καθώς στην Πινακοθήκη της Σωζόπολης ετοιμάζεται μια έκθεση με έργα του Γουναρόπουλου, οι κάτοικοι της πόλης ταξιδεύουν στον χρόνο και στην ιστορία της μέσα από παλιούς χάρτες και βιβλία. Η ταινία αφιερώνεται στις αναμνήσεις τους και στον Γιώργο Γουναρόπουλο από τη Σωζόπολη».