Χορός & Εικόνα: ένας διάλογος του σύγχρονου χορού με τις εικαστικές τέχνες
10/11/2021 - 29/01/2022

Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου παρουσιάζει την έκθεση Χορός & Εικόνα: ένας διάλογος του σύγχρονου χορού με τις εικαστικές τέχνες.
Σκοπός της έκθεσης είναι αναδείξει εκείνες τις αισθητικές ποιότητες που φανερώνονται μέσα από τον διάλογο της χορευτικής και της εικαστικής έκφρασης, διευρύνοντας τα όρια της αισθητικής μας αντίληψης για την κίνηση, τον χώρο, τη σωματική έκφραση και την οπτική πραγματικότητα.

Εννοιολογική αφετηρία του εγχειρήματος αποτελεί το παράδειγμα της Isadora Duncan (1877-1927), μίας από τις πρωτεργάτριες του σύγχρονου χορού, που ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες της εποχής της, και η οποία πρόβαλε μία νέα χορευτική έκφραση, ως ελεύθερη ατομική ανταπόκριση σε αισθητικά και συναισθηματικά ερεθίσματα μέσα από την ποικιλία των φυσικών κινήσεων του ανθρώπινου σώματος.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, σχέδια, video art, αρχιτεκτονικές μελέτες, υλικό από περφόρμανς (φωτογραφίες, βίντεο, σκηνικά αντικείμενα, κοστούμια), videodance επτά σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών (εικαστικών και χορογράφων), καθώς και αποσπάσματα από κείμενα σημαντικών προσωπικοτήτων της ιστορίας του σύγχρονου χορού. Οι καλλιτέχνες διερευνούν στα έργα τους τα όρια της σωματικής κίνησης, του χώρου, του ρυθμού και της εικόνας, και αναπτύσσουν, με μια ποικιλία εκφραστικών μέσων, μία διαλεκτική μεταξύ των εικαστικών τεχνών και της τέχνης του χορού.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Νίκος Γιαβρόπουλος, Σοφία Κονδυλιά, Χρυσάνθη Μπαδέκα,
Στέλιος Μπακλαβάς, Τάσσος Τριανταφύλλου, Χριστίνα Φοίτου,
Αλίκη Χιωτάκη

Διάρκεια έκθεσης: 10 Νοεμβρίου 2021 – 29 Ιανουαρίου 2022
Έναρξη Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021, με ωράριο λειτουργίας 12.00-20.00

Επιμέλεια έκθεσης: Μανόλης Καρτεράκης, Ιστορικός τέχνης-Επιμελητής, Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου
Συντονισμός: Ζωή Χαραλαμπίδου, Μουσειολόγος,
Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου
Επιλογή-μετάφραση-επιμέλεια κειμένων για τον χορό:
Στεριανή Τσιντζιλώνη, δρ Θεωρίας και Ιστορίας του Χορού-Ερευνήτρια
Σύμβουλος χορού: Πηνελόπη Ηλιάσκου, Kαλλιτεχνική Διευθύντρια Κέντρου Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν

Η έκθεση πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας zoom, στον σύνδεσμο https://zoom.us/j/6413477611?pwd=czJBWkpQcjcxdHZyNGhmaTZNSW8rUT09, με παράλληλη προβολή στο facebook.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.

.

κεντρική εικόνα: Χριστίνα Φοίτου, Human wrongs, 2013, κάρβουνο, ακρυλικά και σπρέι σε ύφασμα, 168×244 εκ.