3ο Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων της Αθήνας
(3ο Athens Print Fest)
Jiří Slíva – Café DADA
02/03/2016 - 31/03/2016

Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου και η Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα παρουσίασαν την έκθεση χαρακτικής του Τσέχου καλλιτέχνη Jiří Slíva με τίτλο Jiří Slíva – Café DADA. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Athens Print Fest.

Ο Jiří Slíva, γεννημένος το 1947 στο Πίλσεν της Τσεχίας, ζει και εργάζεται στην Πράγα. Ασχολείται με τη χαρακτική, τη γελοιογραφία και την εικονογράφηση. Στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου παρουσίασε τριάντα τρία χαρακτικά έργα της τελευταίας εικοσαετίας. Ο καλλιτέχνης εμπνέεται, μεταξύ άλλων, από το κίνημα του ντανταϊσμού, που γεννήθηκε ως αντίδραση στον παραλογισμό της βαρβαρότητας του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου το 1916 στη Ζυρίχη, και το 2016 γιόρτασε τα 100 χρόνια από τη δημιουργία του. Όπως οι ντανταϊστές, ο καλλιτέχνης συνδυάζει αντικείμενα και ιδέες που δεν έχουν λογική συνάφεια μεταξύ τους, δημιουργώντας απρόβλεπτες αλλά οξυδερκείς συνθέσεις. Τα θέματά του είναι τα θέματα της ζωής: ο έρωτας, η μουσική, το κρασί και το καφέ της φαντασίας, ένας χώρος συνάντησης και συνύπαρξης των πιο αλλοπρόσαλλων στοιχείων.

Παράλληλη εκδήλωση του 3ου Athens Print Fest

5 Μαρτίου
Ομιλία της Ινδής χαράκτριας Kavita Nayar, με θέμα «Η χαρακτική στην Ινδία: Μια αντιπαράθεση μοντέρνων και παραδοσιακών ιδεών» (στα αγγλικά με μετάφραση στα ελληνικά)