Διάλογοι, αλληλοδράσεις
Ελληνογαλλικό αρχείο Δημοσθένη Αγραφιώτη
17/02/2021 - 31/03/2021

Η έκθεση παρουσιάζει τη δωρεά που πρόσφερε στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου ο ποιητής και καλλιτέχνης διαμέσων, Δημοσθένης Αγραφιώτης. Η δωρεά πραγματοποιήθηκε το 2019 και εντάσσεται στη μακροχρόνια και ουσιαστική σχέση ανάμεσα στην ελληνική και τη γαλλική τέχνη και διανόηση. Στόχος της ήταν «να αποδώσει τιμή στην ελληνογαλλική παιδεία του ζωγράφου Γουναρόπουλου».

Η δωρεά περιλαμβάνει δύο έργα του Αγραφιώτη, ντοκουμέντα της διεθνούς, πολυσχιδούς δραστηριότητάς του και μια σειρά από γαλλικές περιοδικές εκδόσεις που επηρέασαν βαθιά τον καλλιτέχνη, συμπεριλαμβανομένων των περιοδικών Critique (147 τεύχη) και Le Cahier du Refuge (173 τεύχη).

Το μηνιαίο περιοδικό Critique, του ιστορικού εκδοτικού οίκου Les Éditions de Minuit, πρωτοκυκλοφόρησε το 1946 με ιδρυτή τον Georges Bataille και εξακολουθεί να αποτελεί μέχρι σήμερα βήμα για τη διεθνή λογοτεχνική, φιλοσοφική και γενικότερα πνευματική πρωτοπορία. Το Le Cahier du Refuge αποτελεί ένα δελτίο (bulletin) και ταυτόχρονα ένα υποδειγματικό μέσο τεκμηρίωσης της δραστηριότητας του cipM Centre international de poésie Marseille (Διεθνές κέντρο ποίησης Μασσαλία). Το Κέντρο στοχεύει στην προβολή της ποίησης σε όλες της τις εκφάνσεις μέσα από την παρουσίαση ενός ευρέως φάσματος καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων από τη διεθνή πειραματική σκηνή.

Μέχρι τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με τα οποία τα μουσεία εξακολουθούν να είναι κλειστά για το κοινό, η έκθεση θα είναι διαθέσιμη μόνο σε ψηφιακή μορφή.

Στις εικόνες παρουσιάζονται:
– φωτογραφίες από την έκθεση στον χώρο του Μουσείου
– τα δύο έργα του Δημοσθένη Αγραφιώτη
– επιλεγμένα εξώφυλλα των περιοδικών, αποσπάσματα από άρθρα και αφιερώματα, ένθετο υλικό
– επιλεγμένα ντοκουμέντα από την καλλιτεχνική δραστηριότητα του Δημοσθένη Αγραφιώτη

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο ενημερωτικό φυλλάδιο της έκθεσης.


Η έκθεση πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα βρείτε εδώ.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας zoom, στον σύνδεσμο https://zoom.us/j/6413477611?pwd=czJBWkpQcjcxdHZyNGhmaTZNSW8rUT09

Επιμέλεια:
Διονυσία Γιακουμή, Δρ Ιστορίας της τέχνης-Επιμελήτρια, Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου
Μανόλης Καρτεράκης, Ιστορικός τέχνης-Επιμελητής, Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Ξενάγηση στην έκθεση από τους επιμελητές Διονυσία Γιακουμή και Μανόλη Καρτεράκη,
και τον καλλιτέχνη Δημοσθένη Αγραφιώτη